Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
140 online brugere
3119 online annoncer
SælgesKøbes

Teac a-6300->Revox B77->StuderB62

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  24/03-13 18:53
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Næh hvilken ære at få mulighed for at oprette den allerførste tråd i denne kategori :)

Jeg søger en med erfaring udi spolebåndoptagere, en der kan hjælpe mig med først og fremmest at vurdere om den maskine jeg har kan betale sig at ofre tid og penge på få justeret og tjekket op....og måske endda også kan justere den (mod behørig betaling forstås).

here goes:
Jeg har fået en spolebåndoptager forærende, en Teac a-6300, fordi den var erklæret håbløst defekt og havde henslæbt mange år på et pulterkammer og desuden havde fået klippet netkablet.

Det viste sig heldigvis at den alvorligste defekt var at netkablet var klippet, så jeg satte et ordinært 3-polet apparatstik i maskinen og så kørte den...endda stort set perfekt:

Men den trænger helt klart til justering: alle funktioner virker og overordnet set er maskinen i fornuftig god stand mekanisk og elektrisk. Tonehovederne ser fine ud, trykrulle og andet er ligeledes i fin stand.... men der er bl.a. mis-match mellem højre og venstre input (det ene er lavere end det andet)

Derudover synes jeg den spoler lidt vel ujævnt (båndet kommer til at ligge ujævnt i spolen)... og det er nogenlunde så meget jeg har kunnet tjekke indtil videre, da jeg ikke har de fornødne redskaber til de videre tests (Testbånd m.m.)

Så hvis du har mere erfaring med spolebåndoptagere end jeg totale nybegynder eller kender du en der har hører jeg gerne fra dig.

(service manual osv. haves)


Mvh
Gunnar

Redigeret 10/04-13 23:23
#2  24/03-13 22:36
søren/oz4zat
Indlæg: 622
Hej Lars

Om det kan"betale sig at ofre tid og penge på ...." afhænger jo af dig.
Dengang jeg arbejdede med analoge båndoptagere, kunne en sådan "tur" nemt tage nogle timer - for de penge kan man købe fantastisk gode digitale optagere, hvis data i alle henseender langt overgår hvad selv de bedste professionelle båndoptagere (Studer/Nagra/Otari m.m.fl.) kan præstere.
Er der ikke en opjusterings-vedjledning i manualen ?

Hvis en maskine skal justeres korrekt op skal man bruge : defluxer, testbånd, to-kanal- oscilloskop. tonegenerator, distortionmeter, wow-flutter-meter m.m.
(Jeg vil tro at man kan finde gratis PC-programmer som kan udføre en del af disse opgaver) - men - ikke mindst (!!!) : øvelse, tålmod og tid..
Testbåndet er grundlaget for de fleste justeringer og derfor så godt som uundværligt.
Mon ikke man kan finde nogle på ebay ? ("calibration tape")
Et godt råd: Lad være med at begynde at dreje på interne trimmepotmetre o. lign. hvis ikke du har 100 % styr på hvad du gør !!!

Hvad vil du bruge maskinen til ?

Vedlagt et foto af en de maskiner jeg servicerede for år tilbage: Når man har justeret 24 kanaler (8-10 justeringer pr. kanal) for så at opdage, at det var det forkerte testbånd man startede med, får man slidt lidt på nogle af sprogets mindre pæne gloser ;-)

Hvis du har specifikke spørgsmål hjælper jeg gerne efter bedste evne.
mvh
søren/oz4zat----------
færdes også på http://rdeforum.dk

Vedhæftede filer: mtr90-t.jpg  
Redigeret 24/03-13 22:40
#3  25/03-13 00:31
OLE-OZ7OGN
Indlæg: 117

#4  25/03-13 00:32
OLE-OZ7OGN
Indlæg: 117

#5  25/03-13 08:58
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #2:
Takker ;)
Jeg er godt klar over at det kan være tidskrævende at tjekke sådan en svend op, og der er også en grænse for hvor meget jeg vil ofre på projektet da jeg egentlig er på udkig efter en Revox ;)

Noget vil jeg godt bruge på projektet, men man skal også tænke på at en frisk justeret Revox kan købes for i omegnen af 2.000 kr.

Ang. analoge båndoptagere generelt: jeg er musiker og i vores verden bruges de analoge båndmaskiner til at tilføje sounden den analoge varme og den båndkompression som kun et ægte analog bånd kan...og nej der er ikke noget digitalt grej der kan hamle op med den ægte vare på det punkt. ;)

Lidt historie: i løbet af 90'erne gik stort set alle over til digitale optage og redigerings faciliteter...i starten af 0'erne fandt man ud at man savnede den "varme" som det analoge grej gir til sounden.

Siden da er alskens analog grej fra 60'erne og halvfjerserne såsom spolebåndoptagere, båndekkomaskiner, rør-preamps etc. etc. kommet i høj kurs hos alle lige fra hjemmestudie-manden (mig) og til de større professionelle studier.

Der fremstilles derfor igen (og kan købes i daglig handel) friske bånd, lige fra 1/4" til 2"

Det analoge grej kan simpelthen noget som det digitale aldrig kommer til at kunne: det tilføjer sounden karakter og nærvær med alle den analoge verdens sammensurium af uregelmæssigheder.
Det digitale grej gør jo alting korrekt som en duksedreng...og det blir "en smule" kedeligt i længden ;)

Så langt de fleste lydstudier af i dag bruger en kombination af analog og digital: det digitale til tracking og redigering (klipppe/mixe) det digitale er uovertruffent på det punkt, og det analoge til varmen og nærværet i sounden.
Best of both worlds ;)
...og ja der findes faktisk også studier som kører analog hele vejen indtil musikken lander på CD...endda nye studier

@ Ole:
Tak for ebay-links: ja det er rart at se at man stadig kan finde friske reservedele til denne maskine :)

Mvh
Gunnar

Redigeret 25/03-13 10:11
#6  25/03-13 11:45
Frej Jørgensen
Indlæg: 10
Svar til #5: Helt korrekt, det analoge kan noget, som det digitale ikke kan. Da jeg skulle lave en optagelse med DR's symfoniorkester til en pladeproduktion, brugte jeg min A700 (Revox) og mine Neumann mikrofoner. Klippearbejdet foregik også analogt, og det kostede nogle cerutter, når jeg skulle klippe næsten vandret i masterbåndet, men det lykkedes. Selvfølgelig var A700 justeret efter båndtypen og skal nu justeres igen. Men jeg har masser af Brüel&Kjær udstyr hertil, så det skal nok gå.
Mvh Frej

----------
Frej

#7  25/03-13 12:35
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #

Ellers en skam....
På Odense træffet, var der mange af de instrumenter der nævnes... dem de kom af med var vist tæt på foræring....... og jeg tror mange kom hjem igen.....


Måske nogen ved noget nærmere?


Vy 73 de oz1ian. Leif

#8  25/03-13 13:23
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #6:

@ Frej
Det lyder sørme da til at du ved hvad du har med at gøre ;) Brøl & Kær er jo sjældent noget man "bare" har hvis man ikke ved hvordan man bruger det ;)

I skrivende stund er jeg lidt i tvivl om hvad der skal ske med Teac'en da jeg jo egentlig helst vil ha en Revox (pengekassen tillader desværre bare ikke et indkøb i den størrelse lige pt.)...og Teac'en kan nemt vise sig at byde på større udfordringer end blot "justering" ...og skal der bruges ret meget mere tid og penge den ....så ja tjaeh....bum bum...Revox til 2.000

En lang historie kort: Frej, hvis jeg stadig har den om to uger kan det være jeg tager i mod dit tilbud og kigger op med den....ellers kan det være jeg til den tid har fået fingre i en Revox der måske trænger til et tjek-up af en kender ...hvilket du jo må være siden du selv bruger en A700 ;)


Mvh
Gunnar

#9  29/03-13 10:04
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #8:
Ny udvikling og afslutningen herfra på historien om Teac'en:

Jeg fik lige pludseligt et godt tilbud på 3 stks. Revox B77'ere, så nu er det en af dem jeg skal ha fixet og justeret m.v., og Teac'en har fundet sig en ny ejer der kan bruge den som reservedele.;)
Gunnar

Redigeret 29/03-13 10:05
#10  29/03-13 13:53
søren/oz4zat
Indlæg: 622
Svar til #9:

Hej Gunnar

Lige et tip vedr. ældre Revox-maskiner:
Der sidder en stak kultrimmepotmetre inde i maskinen, de har det med at blive sløve i deres rotorer - så sløve at de kan falde hinanden lige så snart de ser skyggen af en skruetrækker.
Jeg plejer at skifte dem allesammen - så er der ikke flere løse forbindelser ... der ;-)

Held og lykke med projektet.

mvh
søren

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

Redigeret 29/03-13 13:54
#11  31/03-13 11:51
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #10:

Hej Søren
Tak og Tak for tippet :)

Da maskinerne jo er +25 år gamle påregner jeg at skifte en del komponenter i dem snarest: Elektrolytter, de omtalte trimmere og tantalerne er så absolut de første dele der skal skiftes ud med nyt og bedre.

Jeg overvejer at skifte trimmerne til noget mere holdbart da den type kultrimmere ikke ligefrem er mega pålidelige endsige præcise ;)

I det hele taget har jeg været ret heldig med B77'erne: to af dem fungerer glimrende ...bevares den ene har lidt bøvl med bremserne (mestendels takket være mig selv og mine pilfingre!) og trænger klart til en justering, den anden fungerer aldeles perfekt og virker ikke til at være hårdt trængende for justering, selvom det jo aldrig vil skade at få det gjort ;)
Den optager og spiller fint i begge sider og niveauerne mellem tape-source er meget fine.

Den tredje er et vrag der har været røget på gulvet og selve chassis alu-rammen er derfor smadret, men heldigvis er der mange gode brugbare dele i den, så den er en fin reservels-donor for de andre to.

Hovederne i alle tre har masser af kilometer i sig endnu (i flg. en erfaren revox mand)

Det er alt i alt nogle rigtigt dejlige maskiner, og for mig en fornuftig start på at være medlem af klub Revox ;)

Det eneste jeg egentlig har at udsætte på B77erne er at det er forbruger maskiner med deraf bortsparede features i forhold til de mere professionelle maskiner såsom Revox PR99 og Studerne.

Sådan noget som balanceret I/O, XLR bøsninger, Tape dump funktion, langsommere og dermed mere jævn spoling er blandt de features jeg savner ved B77'erne.

Anyway: de her maskiner er som sagt et rigtigt fint startsted for mig som førstegangs ejer af en ægte Revox spolebåndoptager, og måske jeg kan være heldig at bytte dem til en PR99...?

Mvh
Gunnar


Redigeret 31/03-13 12:13
#12  10/04-13 23:22
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #11:

...men jeg fandt flere ting at udsætte på B77'erne..bevares det er gode maskiner, men det er ikke professionelle maskiner.

Det er derimod den Studer B62 jeg pludseligt fik tilbudt og som nu står her og venter på at blive afhentet til sit 40-årlige service-tjek up ;)


Redigeret 10/04-13 23:24
#13  10/04-13 23:25
OLE-OZ7OGN
Indlæg: 117

Redigeret 10/04-13 23:28
#14  11/04-13 00:17
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #13:
Hej Ole
ved ikke lige hvor du vil hen med disse links til diverse salgsannoncer ?

Priserne på Studer og Revox varierer meget alt efter standen og udbud/efterspørgsel...jeg har fulgt med on and off i flere år, så jeg kender sådan nogenlunde både priser, udbud og efterspørgsel..og selvfølgelig lidt bedre nu hvor jeg selv har meldt mig ind i "indehaver klubben"

men uanset hvad man gir for sådan en maskine koster det altid noget oveni:
Jeg gav f.eks. næsten 6 gange mere for taxa-turen hjem med min Studer end købsprisen lød på...til gengæld kommer service-tjek-uppet til at koste mindst 5-6 gange taxa-turen.

Revox A- og B-77'erne er de mest alment kendte maskiner, så dem er der flest købere til (påvirker prisen i opadgående retning)

Så hvad er sådan en Studer B62 værd ?
det som ejeren vil bekoste på den af både tid og penge !..købsprisen er i reglen kun en lille del af udgifterne ved de disse gamle, skønne, analoge maskiner fra den tid hvor musikken lød ordentligt;)
En Studer B62 er ikke en maskine man ser ret mange af til salg...faktisk yderst sjældent, og derfor er det umuligt at pris-sætte den da det afhænger 100% af om der lige er en samler eller en spolebånds nørd der er "sulten"

Fik jeg nævnt at John Lennon havde sine egne personlige Studer B62'ere (to stks.) ?
De blev bl.a. brugt til at mastre albummet "Imagine" på :))

http://tittenhurstlennon.blogspot.dk/2009/08/as cot-sound-studios-equipment.html

;)
Gunnar


Redigeret 11/04-13 10:34
#15  11/04-13 07:56
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1794
Svar til #1:
Det er jo et vældigt projekt...:-) Er der nogen der ved hvor man kan købe nogle anstændige optage og tonehoveder, da jeg påtænker at bygge et 6 hovedet båndekko ?

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#16  11/04-13 10:22
Gunnar Hansen
Indlæg: 36
Svar til #15:
Lyder som et interessant projekt :)
Ebay flyder over med tonehoveder
Og ellers prøv her:
http://www.jrfmagnetics.com/

Denne tråd er lukket for nye indlæg